یکشنبه, 18 شهریور,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 29 خرداد 1403

 راه انحلال و  پایان دادن به عقد صیغه موقت ازدواج

با سلام. آیا مردی که زنی را صیغه کرده باشه و زن حق فسخ و طلاق عقد موقت را به صورت شرط ضمن عقد در عقدنامه داشته باشه و مرد زن را بقصد کشت بزند که به کُما برود و تا چند ماه نتواند حرکت کند زن میتواند خود صیغه فسخ و طلاق را بخواند و خود را از قید زوجیت آن مرد رها سازد؟ یا برای انحلال و پایان دادن به عقد صیغه موقت ازدواج کارهای دیگری هم باید انجام دهد ؟ همچنین منظور از بذل مدت در ازدواج موقت چیست آیا همان طلاق است ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 65

بذل مدت نکاح موقت

 

چگونه می توان عقد صیغه موقت ازدواج را فسخ نمود ؟

  • نکاح در حقوق ایران بر دو قسم است : نکاح دائم و نکاح موقت. قانون مدنی در این باب از فقه امامیه پیروی کرده است و نکاح منقطع از ویژگی های مذهب تشیع است و در فقه عامه آن را معتبر نمی شناسند. 
  • نکاح منقطع یا صیغه از بسیاری از جهات مانند نکاح دائم است.
  • شرایط و موانع نکاح منقطع همان است که در مورد نکاح دائم بیان شده است به جز پاره ای از موارد . یکی از آن موارد که مرتبط با بحث می باشد پایان عقد موقت می باشد.
  • طلاق ویژه عقد دائم می باشد و در نکاح موقت مقررات طلاق اجرا نمی شود و جدایی زن و شوهر با انقضاء یا بذل مدت یا فسخ نکاح تحقق می یابد. (مستنبط از ماده 1120 قانون مدنی و 1139 قانون مدنی) 
  • طبق نص ماده 1139 قانون مدنی بذل یک عمل حقوقی یک طرفه (ایقاع) می باشد که از طرف مرد انجام خواهد شد و مانند طلاق مرد نیز می تواند در بذل مدت نکاح موقت به زن طبق ماده 1119 قانون مدنی وکالت دهد.
  • بذل در اصطلاح حقوقی به معنای بخشش مدت باقیمانده از نکاح موقت است و چون تعیین مدت در نکاح موقت شرط اساسی می باشد ، مرد می تواند بقیه مدتی که از نکاح باقی مانده است را ببخشد. 
  • همچنین ممکن است ضمن عقد نکاح موقت شرایطی ذکر شود و در صورت تخلف از شرط موجود، زن وکیل در بذل مدت از طرف مرد شود. 
  • در مواردی نیز ممکن است که چنین شروطی نباشد و مدت عقد موقت هم بسیار طولانی بوده باشد و مرد با سوء رفتار خود، یا عدم پرداخت نفقه یا ترک منزل به مدت طولانی موجبات عسر و حرج زوجه را فراهم آورد، از طرفی هم موجبات طلاق به درخواست زن در نکاح موقت موضوعیت ندارد .
  • پس تنها راه چاره برای این کار، مراجعه به دادگاه است ؛ دادگاه صالح برابر ماده 4 قانون حمایت از خانواده بند 9 ، دادگاه خانواده می باشد و با تقدیم دادخواست الزام به بذل نکاح موقت، اقامه دعوا را آغاز کرد . 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص راه های انحلال عقد موقت - صیغه

♦  به حق زن برای انحلال عقد موقت نه فسخ گفته می شود و نه طلاق؛ بلکه نام این حق بذل مدت است. در صورتی که زن چنین حقی را داشته باشد با رعایت شرایط می تواند آن را اعمال نماید.

♦  در خصوص مورد شما باید شروط ضمن عقدی که در عقد نامه درج کرده اید مطالعه شود اگر که شرطی برای بذل مدت نکاح مورد تراضی قرار گرفته باشد، زن می تواند نسبت به تخلف از شرط اقدام کند. اما در صورتیکه شرطی وجود ندارد باز هم زن می تواند برای جلوگیری از ادامه عسر و حرج خود ، دادخواست الزام به بذل مدت نکاح موقت را به دادگاه خانواده تقدیم کنید و زوج را خوانده دعوا قرار دهید . 

 

 

مستندات قانونی - راه های پایان داده به عقد موقت ازدواج

ماده ۱۱۲۰ قانون مدنی

عقد نکاح به فسخ یا به طلاق یا به بذل مدت در عقد انقطاع منحل می‌شود.

ماده ۱۱۳۹قانون مدنی

طلاق مخصوص عقد دائم است و زن منقطعه به انقضای مدت یا بذل آن از طرف شوهر از زوجیت خارج می‌شود.
ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی

طرفین عقد ازدواج می‌توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند مثل اینکه شرط شود هر‌گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غائب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوءقصد کند یا سوء رفتاری نماید که‌ زندگانی آن‌ها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی خود را مطلقه‌ سازد.

ماده 4 قانون حمایت از خانواده 
رسیدگی به امور و دعاوی زیر در صلاحیت دادگاه خانواده است:
1ـ نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن
2ـ نکاح دائم، موقت و اذن در نکاح
3ـ شروط ضمن عقد نکاح
4ـ ازدواج مجدد
5ـ جهیزیه
6ـ مهریه
7ـ نفقه زوجه و اجرت‌المثل ایام زوجیت
8ـ تمکین و نشوز
9ـ طلاق، رجوع، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن
10ـ حضانت و ملاقات طفل
11ـ نسب
12ـ رشد، حجر و رفع آن
13ـ ولایت قهری، قیمومت، امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان
14ـ نفقه اقارب
15ـ امور راجع به غایب مفقودالاثر
16ـ سرپرستی کودکان بی‌سرپرست
17ـ اهدای جنین
18ـ تغییر جنسیت
تبصره ـ به دعاوی اشخاص موضوع اصول 12 و 13 قانون اساسی حسب مورد طبق قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیرشیعه در محاکم مصوب 31/4/1312 و قانون رسیدگی به دعاوی مطروحه راجع به احوال شخصیه و تعلیمات دینی ایرانیان زرتشتی، کلیمی و مسیحی مصوب 3/4/1372 مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیدگی می‌شود.
تصمیمات مراجع عالی اقلیت‌های دینی مذکور درامور حسبی و احوال شخصیه آنان از جمله نکاح و طلاق، معتبر و توسط محاکم قضائی بدون رعایت تشریفات، تنفیذ و اجراء می‌گردد.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما
 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.