پنجشنبه, 29 شهریور,1403
ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 28 مهر 1400

 محاسبه و دریافت سنوات خدمت

با درود و سپاس

من سال ۸۰ به دلیل اختلاف با هیات مدیره و مشکلات پیش آمده به یک سال مرخصی بدون حقوق رفتم و در ایام مرخصی با دستکاری مدارک از سوی مدیران وقت به اتهام غیبت غیر موجه از خدمت اخراج و در سال ۹۰ به حکم دیوان اعاده به خدمت شده ام پس از اعاده به خدمت هیات تخلفات مجددا باهمین دلیل نقض شده از سوی دیوانِ من را به محرومیت ۵ ساله از مشاغل مدیریتی محکوم کرد و این بار مجددا هیات تجدید نظر دیوان عدالت اداری این رای را نیزنقض و در دادنامه تاکید نمود اگر هیات تخلفات وزارت متبوع دادگاهی برگزار می کند نباید خارج از استدلالات این دادنامه و رای صادره باشد. و هیات با این استدلال که باید اول حکم را می گرفتم و بعد به مرخصی می رفتم با محکوم کردن من به توبیخ کتبی رای قطعی خود را صادر کرد که این استدلال دقیقا در رای دیوان عدالت غیر قابل قبول ذکر شده. الان می خواهم برای دریافت سنوات خدمت ۱۰ ساله به استناد رای دیوان اقدام کنم آیا امکان پذیر هست؟ بی نهایت از توجه شما سپاسگزارم

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1190

پاسخ - راههای محاسبه و دریافت سنوات خدمت 

  • کارمندان ادارات و سازمان های دولتی در قبال کاری که به عنوان وظایف اداری در نظر گرفته شده است انجام می دهند، حقوق و مزایا دریافت می کنند. یکی از این موارد پرداختی، سنوات خدمت می باشد.
  • سنوات شامل  هزینه های زندگی فرد کارمند یا شاغل همچون هزینه مسکن یا حق اولاد یا موارد دیگر است.
  • باید توجه داشت که هدف اصلی قانونگذار برای در نظر گرفتن سنوات خدمت برای کارمندان و افراد شاغل، بالا بردن کیفیت کار و ایجاد انگیزه برای این دسته از افراد می باشد.
  • قانونگذار در قوانین استخدامی از جمله قانون مدیریت خدمات کشوری در مواد 46،21، 66، 107 و .... حق سنوات خدمات را شناسایی و برای آن شرایطی را در نظر گرفته است اما نباید از بحث حق سنوات در قانون کار نیز غافل شد.
  • قانون کار حق سنوات را یک نوع پاداش پایان کار در نظر گرفته است که در پایان هر سال و یا طبق توافق کارگر و کارفرما، در پایان قرارداد، به کارگر پرداخته می شود.
  • همچنین باید به تفاوت سنوات خدمت با پایه سنوات توجه داشت چرا که پایه سنوات مبلغی است که در پایان هر ماه و یا در اخر سال به کارمند پرداخت می گردد و می توان آن را نوعی مزایای جانبی در نظر گرفت.
  • در خصوص نحوه محاسبه سنوات باید به این نکته نیز اشاره کرد که به نسبت کسر سال نیز قابل محاسبه است و ملاک محاسبه نیز همان سنوات خدمتی است که ملاک محاسبه سنوات بازنشستگی است.
  • در برخی موارد اوضاع و احوالی پیش می آید که اداره، سنوات خدمت کارمند را به خاطر مواردی همچون، تخلفات انجام گرفته از سوی کارمندان، احکام صادره از دادگاه های اداری و شبه قضایی و یا اشتباه از سوی خود اداره متبوع، محاسبه و پرداخت نمی کند.
  • در این صورت قانونگذار برای جلوگیری از تضییع حقوق کارمندان راهی را پیش بینی نموده چرا که طبق اصل 34 قانون اساسی، دادخواهی حق هر فرد است و در نتیجه حق دسترسی به دادگاه مورد نظر را نیز باید داشته باشد. برای تحقق و به عمل آمدن این اصل، اصول 170 و 173 قانون فوق الذکر، دیوان عدالت اداری را پیش بینی کرده است.
  • دیوان به عنوان مرجعی در نظر گرفته شده است که مردم می توانند در خصوص یک تصمیم یا عمل ادارات و یا مامورین دولتی به آن شکایت کنند.
  • همچنین شرایطی در نظر گرفته شده است که می توان از آیین نامه و بخشنامه های ادارات و سازمان های دولتی نیز از طریق هیئت عمومی دیوان عدالت اداری شکایت نمود.
  • همچنین طبق ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، امکان رسیدگی به شکایت از آراء قطعی هیئت های رسیدگی به تخلفات اداری و سایر دادگاه های شبه قضایی نیز در حوزه صلاحیت دیوان قرار گرفته است.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص نحوه محاسبه و دریافت سنوات خدمت

♦ در خصوص پاسخ به این سوال با بررسی قانون و آیین نامه اجرایی رسیدگی به تخلفات اداری و همچنین قانون مدیریت خدمات کشوری به این نکته پی میبریم که اداره می تواند تا زمان صدور رای هیئت رسیدگی به تخلفات اداری، کارمند را بنا به شرایط و مصلحت اداری از کار معلق سازد.

♦ باید توجه داشت که در این بازه زمانی 10 ساله دو حالت را می توان متصور شد. حالت این که شما در محل کار حضور یافتید ولی اداره از حضور و کار شما جلوگیری نموده است که در این حالت می توانید بنا بر رای دیوان عدالت اداری، سنوات خدمت خود را خواستار شوید ولی در حالت دوم، در این بازه زمانی شما در محل کار حضور نیافته و کار و وظیفه اداری خود را انجام نداده اید، در این حالت با توجه و بررسی قوانین و مقررات اداری، شاید نتوانید سنوات خدمت خود را دریافت کنید، در هر صورت بهتر است با یک وکیل در این زمینه مشورت فرمایید.

♦ همچنین به این نکته مهم باید اشاره داشت که که آراء و تصمیمات دیوان عدالت اداری نسبت به هیئت های رسیدگی به تخلفات اداری قاطع است چرا که دیوان در مرتبه ای بالاتر از هیئت های نامبرده شده می باشد و در ماده 108 قانون تشکیلات دیوان نیز، واحد اجرای احکام برای پیگیری اجرای احکام صادره از دیوان پیشبینی شده است.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - محاسبه و دریافت سنوات خدمت

اصل 34 قانون اساسی

 دادخواهی حق مسلم هر فرد است و هر کس می‌تواند به منظور دادخواهی به دادگاه‌های صالح رجوع نماید. همه افراد ملت حق دارند این گونه دادگاه‌ها را در دسترس داشته باشند و هیچ‌کس را نمی‌توان از دادگاهی که به موجب قانون حق مراجعه به آن را دارد منع کرد.

اصل 170 قانون اساسی

 قضات دادگاه‌ها مکلفند از اجرای تصویب‌نامه‌ها و آیین‌نامه‌های دولتی که مخالف با قوانین و مقررات اسلامی یا خارج از حدود اختیارات قوه مجریه است خودداری کنند و هر کس می‌تواند ابطال این گونه مقررات را از دیوان عدالت اداری تقاضا کند.

اصل 173 قانون اساسی

 به منظور رسیدگی به شکایات، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به مامورین یا واحدها با آیین‌نامه‌های دولتی و احقاق حقوق آنها، دیوانی به نام «دیوان عدالت اداری» زیر نظر رئیس قوه قضاییه تاسیس می‌گردد. حدود اختیارات و نحوه عمل این دیوان را قانون تعیین می‌کند.

ماده 1 قانون تشکیلات و آیین رسیدگی دیوان عدالت اداری در اجرای اصل یکصد و هفتاد و سوم (۱۷۳) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به منظور رسیدگی به شکایات، تظلّمات و اعتراضات مردم نسبت به ماموران، واحدها و آیین‌نامه‌های دولتی خلاف قانون یا شرع یا خارج از حدود اختیارات مقام تصویب کننده، دیوان عدالت اداری که در این قانون به اختصار «دیوان» نامیده می‎شود زیرنظر رئیس قوه قضائیه تشکیل می‌گردد.

ماده 10 قانون تشکیلات و آیین رسیدگی دیوان عدالت اداری

 صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به قرار زیر است:
۱ـ رسیدگی به شکایات و تظلّمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی از:
الف ـ تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری‌ها و سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها
ب ـ تصمیمات و اقدامات ماموران واحدهای مذکور در بند «الف» در امور راجع به وظایف آنها
۲ ـ رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون‌هایی مانند کمیسیون‌های مالیاتی، هیات حل‌اختلاف کارگر و کارفرما، کمیسیون موضوع ماده (۱۰۰) قانون شهرداری‌ها منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها
۳ـ رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و موسسات مذکور در بند (۱) و مستخدمان موسساتی که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذکر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی

ماده 108 قانون تشکیلات و آیین رسیدگی دیوان عدالت اداری

 شعب دیوان پس از ابلاغ رای به محکومٌ ‌ علیه یک نسخه از آن را به انضمام پرونده به واحد اجرای احکام دیوان ارسال می‌نمایند. محکومٌ ‌ علیه مکلف است ظرف یک ‌ ماه نسبت به اجرای کامل آن یا جلب رضایت محکومٌ ‌ له اقدام و نتیجه را به ‌ طور کتبی به واحد اجرای احکام دیوان گزارش نماید.

ماده 1 قانون رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان

 به منظور رسیدگی به تخلفات اداری در هر یک از دستگاه‌های مشمول این قانون هیأتهای تحت عنوان "‌ هیأت رسیدگی به تخلفات اداری‌کارمندان" تشکیل خواهد شد. هیأتهای مزبور شامل هیأتهای بدوی و تجدید نظر می‌باشد.

ماده 4 قانون رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان

 صلاحیت رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان با هیأت بدوی است و آراء صادره در صورتی که قابل تجدید نظر نباشد از تاریخ ابلاغ، قطعی‌و لازم‌الاجراء است. در مورد آرایی که قابل تجدید نظر باشد هر گاه کارمند ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ رأی درخواست تجدید نظر نماید، هیأت تجدید‌نظر مکلف به رسیدگی است. آرای هیأت تجدید نظر از تاریخ ابلاغ قطعی و لازم‌الاجرا است.

ماده 9 قانون رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان 

تنبیهات اداری به ترتیب زیر عبارتند از:
‌الف - اخطار کتبی بدون درج در پرونده استخدامی.
ب - توبیخ کتبی با درج در پرونده استخدامی.
ج - کسر حقوق و فوق‌العاده شغل یا عناوین مشابه حداکثر تا یک سوم از یک ماه تا یک سال.
‌د - انفصال موقت از یک ماه تا یک سال.
ه - تغییر محل جغرافیایی خدمت به مدت یک تا پنج سال.
‌و - تنزل مقام و یا محرومیت از انتصاب به پستهای حساس و مدیریتی در دستگاه‌های دولتی و دستگاه‌های مشمول این قانون.
‌ز - تنزل یک یا دو گروه و یا تعویق در اعطای یک یا دو گروه به مدت یک یا دو سال.
ح - بازخرید خدمت در صورت داشتن کمتر از 20 سال سابقه خدمت دولتی در مورد مستخدمین زن و کمتر از 2 5 سال سابقه خدمت دولتی در‌مورد مستخدمین مرد با پرداخت 30 تا 45 روز حقوق مبنای مربوط در قبال هر سال خدمت به تشخیص هیأت صادرکننده رأی.
ط - بازنشستگی در صورت داشتن بیش از بیست سال سابقه خدمت دولتی برای مستخدمین زن و بیش از 25 سال سابقه خدمت دولتی برای‌مستخدمین مرد بر اساس سنوات خدمت دولتی با تقلیل یک یا دو گروه.
ی - اخراج از دستگاه متبوع.
ک - انفصال دائم از خدمات دولتی و دستگاه‌های مشمول این قانون.
‌تبصره 1 - در احتساب معدل خالص حقوق، تفاوت تطبیق و فوق‌العاده شغل مستخدمان موضوع بند ط در سه سال آخر خدمت در هنگام‌بازنشستگی، حقوق گروه جدید (‌پس از تنزل یک تا دو گروه) ملاک محاسبه قرار می‌گیرد.
‌تبصره 2 - کسور بازنشستگی یا حق بیمه (‌سهم کارمند) کارمندانی که در اجرای این قانون به انفصال دایم، اخراج یا بازخریدی محکوم شده یا‌می‌شوند و نیز حقوق و مزایای مرخصی استحقاقی استفاده نشده آنان و در مورد محکومان به بازنشستگی، حقوق و مزایای مرخصی استحقاقی استفاده‌نشده، همچنین کسور بازنشستگی یا حق بیمه کارمندانی که در گذشته در اجرای مقررات قانونی از دستگاه دولتی متبوع خود اخراج گردیده‌اند، قابل‌پرداخت است.
‌تبصره 3 - هیأتهای بدوی یا تجدید نظر، نماینده دولت در هر یک از دستگاه‌های مشمول این قانون هستند و رأی آنان به تخلف اداری کارمند تنها‌در محدوده مجازاتهای اداری معتبر است و به معنی اثبات جرمهایی که موضوع قانون مجازاتهای اسلامی است، نیست.
‌تبصره 4 - هیأتها پس از رسیدگی به اتهام یا اتهامات منتسب به کارمند، در صورت احراز تخلف یا تخلفات، در مورد هر پرونده صرفاً یکی از‌مجازاتهای موضوع این قانون را اعمال خواهند نمود.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص دعاوی اداری

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.